Porovnat
Uživatelské menu

Vakuování potravin – nebojte se vyzkoušet

Vakuování potravin – nebojte se vyzkoušet
V dnešní době, kdy se snažíme neplýtvat potravinami, optimalizovat skladování a udržet si čerstvé suroviny co nejdéle, se vakuování potravin stává stále populárnější metodou. Co to vlastně vakuování je a proč byste ho měli vyzkoušet?

Co je vakuování potravin?

Vakuování potravin je proces, při kterém se z obalu s potravinou odsaje vzduch. To se obvykle provádí pomocí speciálního vakuovacího přístroje a vakuovacích sáčků (nebo nádob). Tím, že se vytvoří prostředí s nízkým obsahem kyslíku, se výrazně zpomalí proces oxidace, což je hlavní příčina zkažení potravin.

Hlavní výhody vakuování potravin

  • Hlavní výhodou vakuování je prodloužení trvanlivosti potravin. Odstraněním vzduchu se zpomalí oxidace a růst bakterií a plísní, které způsobují kažení. Vakuované potraviny tak vydrží v lednici, mrazáku i spíži déle.

  • Vakuování nejen prodlužuje trvanlivost, ale také pomáhá zachovat původní chuť, texturu, vůni a nutriční hodnoty potravin. Nedochází k osychání, ztrátě vitamínů a změnám v barvě.

  • Prodloužením trvanlivosti potravin vakuováním se výrazně snižuje plýtvání. Můžete tak nakupovat ve větším množství, připravovat si jídlo dopředu a uchovávat zbytky bez obav z brzkého zkažení.

  • Vakuované balíčky potravin zabírají v mrazáku i spíži méně místa než běžné obaly. Snadno se skladují a máte lepší přehled o množství potravin.

  • Vakuování je ideální pro uchovávání potravin v mrazáku. Chrání je před popálením mrazem, což je běžný problém u dlouhodobě zmrazených potravin.

  • Vakuování umožňuje rychlejší a efektivnější marinování. Díky absenci vzduchu se marináda lépe vstřebává do potraviny.

  • Ideální pro vaření metodou Sous-Vide, kdy se potraviny vaří ve vakuu ve vodní lázni.

Co lze vakuovat?

Vakuovat se dá téměř vše, od masa a ryb, přes zeleninu a ovoce, až po sýry, uzeniny, kávu, ořechy a hotová jídla. Některé potraviny je vhodné před vakuováním předvařit (např. brokolici), aby se zabránilo nežádoucím enzymatickým procesům.

Závěrem

Vakuování potravin je moderní a praktická metoda, která vám pomůže prodloužit trvanlivost potravin, zachovat jejich čerstvost a kvalitu, minimalizovat plýtvání a ušetřit místo.
Pokud se snažíte žít udržitelněji a efektivněji, vakuování potravin je rozhodně něco, co byste měli vyzkoušet. Investice do pomůcek pro vakuování se vám brzy vrátí v podobě ušetřených peněz a zdravějších potravin.

Košík obsahuje nepovolené položky

Košík je prázdný

Zobrazit košík

Zboží bylo přidáno do porovnání

Prosím čekejte...
Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později
Požadavek nemůže být odeslán. Zkuste to znovu později